Monday, April 20, 2015

Minunata Praga 2 - Mala Strana si Castelul Regal

Incerc sa ma organizez putin in postarile despre calatoria de la Praga. Sunt inca sub impresia minunatului oras si parca as povesti tot ce stiu. Incerc sa nu ma intind pe kilometri intregi de biti... dar nu promit ca si reusesc :))))

Povestea cartierului in care am stat - Mala Strana adica Orasul (Cartierul Mic) este extrem de interesanta, strans legata de Castelul la poalele caruia sta. Pe scurt, pe la 1257 a fost fondat ca Oras Regal si au fost stransi acolo mestesugarii care lucrau si care ajutau la Castel, cetateni predominant de origine germana, care aveau multe privilegii. Din pacate proximitatea de castel nu a insemnat ss siguranta, orasul fiind distrus in multe rânduri fie de razboi, fie de incendii. Pe la 1541 a fost distrus aproape in totalitate. In pofida problemelor, multe palate baroce sunt ridicate rand pe rand in cartier, culminând probabil cu Palatul Wallenstein, dar peste tot puteti vedea cladiri exceptional de frumoase, foarte bine intretinute.

Exceptionala biserica Sf. Nicolae, aflata cu fata la Castel si cu spatele la Malostranske Namesti (piata Mala Strana) merita vazuta, chiar si doar pentru exceptionala orga aflata aici. Aproape in fiecare seara sunt concerte de muzica clasica, care nu trebuie ratate. Puteti urca in turnul bisericii (cam 80 de metri inaltime), pentru o panorama superba asupra întregului oras. Pentru amatorii de asemenea panorame, aveti la dispozitie un bilet comun care costa undeva in jurul a 200kc si cu el puteti urca in turnul Petrin, in turnul Pulberariei, in turnul podului Carol, etc. Toate ofera o imagine superba a orasului.

In frumosul parc Kampa, de care v-am mai povestit in postarea anterioara, puteti ajunge fie direct de pe podul Carol (coborând treptele din dreapta), fie de pe Hellichova. Poti hoinari ore intregi pe stradutele inguste. Ce ne-a placut mult a fost Biserica Cavalerilor de Malta. Fondata pe la 1200 ca Basilica Romanica, puteti vedea urmele vechilor ziduri in curtea interioara





Biserica in forma sa actuala este in stil Renascentist si a fost terminata in secolul XVII. Interiorul este ornat cu pictura Madonei Negre (specifica pentru Cavalerii de Malta), se pare un cadou din partea Papei Clement al XII-lea.




Intr-una din micile piete puteti admira agitatia de pe Podul Carol



Din fata bisericii Sfantul Nicolae se urca pe Nerudova (numita asttfel dupa Jan Neruda, care a locuit in Mala Strana), pe colina pieptis, pe langa Ambasada Romaniei pana sus la Castel.



 
Ajungeti in spatele palatului Schwarzemberg.
 

O alta varianta (pe care am preferat-o, avand statia de funicular chiar langa hotel) este aceea de a urca pe colina Petrin (unde iarasi puteti pierde o zi intreaga la plimbare, vizitând turnul Petrin, observatorul astronomic / planetariu, biserica Sfantul Laurentiu). De acolo ajungeti in maxim 15 minute in pas lejer la Manastirea Strahov.

Situata strategic pe cea mai inalta colina, in spatele Castelului, a fost fondata in jur de 1130. Pradata, reconstruita, distrusa de incendii, din nou pradata, a fost reconstruita de fiecare data. Aici aveti 3 lucruri de vizitat - obligatoriu si de ne-ratat: Biblioteca Manastirii, Biserica Inaltarea Fecioarei si.... restaurantul berariei locale Sf Norbert.

Dar.. in ordinea importantei culturale, sa începem cu Biblioteca. Un diamant veritabil, contine practic bazele unui muzeu, asa cum erau acestea in secolele trecute. Impartita in doua parti importante, Sala Teologica si Sala Filosofica (prima construita pe la 1670, a doua in jur de 1780) contin zeci de mii de volume (numai sala teologica, cea mai mica, contine 20.000 de carti).
Pictura care m-a impresionat cel mai mult a fost "Europa" - reprezentata ca fecioara Maria




Nimic nu pare pus la intamplare - Spania este capul, Sicilia este Globul Puterii, Germania este Inima, iar Cehia ca o medalie.

De la Strahov ajungeti in 10 minute la Prasky Hrad - Castelul din Praga. Si da, o sa tindeti sa va opriti la fiecare 50 de metri, admirând peisajul in jos, inspre colina Petrin, in stanga, la Loreta, la Parlament...

 
 

Sunt atat de multe lucruri pe care le puteti citi despre castel, despre istoria lui, incat voi incerca sa mentionez doar lucrurile care mi s-au parut cele mai.. deosebite :)

In primul rand, nu mai stiu de alta capitala care sa aiba sediul Presedintelui in cadrul unui monument turistic vizitat de milioane de oameni. Ma gândesc la problemele logistice si de securitate pe care le ridica...
Datorita zecilor de ani in care a zacut in paragina, nelocuit, sau modificat de zeci de ori la cheful diferitilor stapanitori, formeaza un amalgam extrem de pestrit. Este destul sa spun ca primele fundatii au fost puse prin mijlocul secolului X (dadada... ati citit bine, anii 900.....). La mijlocul secolului XIV s-au pus bazele actualei catedrale Sf. Vitus, care a fost terminata dupa aproape 600 de ani. Dupa umila mea parere este foarte "Notre Dame"-like. In timpul ultimelor lupte din razboiul de 30 de ani, in Batalia Pragai, suedezii au carat acasa sute de opere de valoare si au distrus cam tot ce nu puteau lua.

Adoptarea patronajului Sfantului Vitus pentru noua catedrala a fost se pare aleasa din doua motive: primul ar fi ca Wencelas I achizitionase o relicva, bratul Sfantului Vitus. Al doilea ar fi denumirea in limba ceha a numelui Sfantului, "Svatý Vít", ce se suprapunea bine pe numele zeului luminii in mitologia slava, Svantevit. As zice ca a fost o buna strategie de marketing!!

Vedere inspre Castel, turnurile Catedralei vizibile in spate.


Lumanarea Pascala in altarul Catedralei.


Vedere laterala, dinspre statuia Sfantului Gheorghe si Mozaicul Judecatii de Apoi.


Garguiele gotice (sau garguii...??)


O usa mica... te puteai strecura nevazut afara sau inauntru ....



Statuia si relicvariul Sfantului Jan Nepomuk


Vedere dinspre "Poarta de Aur" - se vede amestecatura de stiluri arhitecturale, turnul nu mai este finalizat in stil Gotic (ca toata catedrala), ci in stil baroc.

 
 
Ametiti de maretia Catedralei, stam la soare pe treptele impresionantei opere de arta.  Mai avem multe obiective de bifat in circuitul "A" (aveti la dispozitie mai multe variante atunci când cumparati bilete pentru intregul complex, asa ca studiati cu atentie harta care se afla in toate punctele de interes).
 
In contrast cu maretia Sfantului Vit, Basilica Sfantului George este cea mai veche biserica ce se pastreaza inca din domeniul Castelului. Apartinand vreme de secole Calugaritelor Benedictine, ce aveau un rol extrem de important, încoronând reginele Boemiei, are un stil auster si foarte impozant. Biserica este foarte putin ornamentata si pare un dus rece ce te aduce la realitate.
 
Iesim, putin pe gânduri, si ne indreptam spre "Ulita de aur", "Zlata Ulicka". Cel mai inviorator si atractiv (mai ales pentru tineri si copii) proiect din castelul Praghez. Fondata pe la 1400, când zidul de aparare a fost fortificat, iar casutele au aparut undeva prin secolul XVI. Locuite la inceput doar de arcasii ce aparau zidurile, sunt complet incluse in zid. Rudolf al II-lea, in domnia caruia se întâmplau faptele, era absolut fascinat de alchimie si stiintele oculte.
In secolul XVIII arcasii au fost inlocuiti de mestesugari si casele lor sunt cele pe care le puteti vedea azi.
 
 
 
 


Aici ne-au lasat picioarele :)))). Si fiind undeva dupa ora 2.30, ne-am intors (pe cai intortocheate, dar asa e când nu gandesti prea bine de foame.....) la Strahov pentru un pranz tarziu dar delicios la Beraria Manastirii - http://www.klasterni-pivovar.cz/index.php?process=34&languageID=2.
cu berea facuta acolo, numita Sv. Norbert.. sa mai zic ca este delicioasa???? Culmea, poze acolo nu am facut... dar va las cu o magnolie inflorita in curtea manastirii... pe data viitoare, când ne mutam in centrul orasului :)



No comments:

Post a Comment