Tuesday, February 26, 2013

Istanbul - Partea 1

Iubesc orasele mari. Aglomerate. Pline de oameni grabiti, fiecare alergand in alta parte. Cu traficul la maxim, zgomotoase, pline de viata. Asta e unul dintre motivele pentru care nu ma pot muta undeva unde e liniste. Sa stau permanent? Nu ma pot gandi la asa ceva...... Vreau sa fie zgomot, vreau sa fie smog, vreau sa aud masini, ambulante, sirene, de toate.
De aceea, una dintre destinatiile mele favorite este Istanbul. Iubesc orasul asta. E combinatia perfecta de lene - la cafele interminabile, in fata unor prajituri exceptionale, dureros de dulci, fantastic de apetisante; visand la niste baclavale de toate soiurile si marimile - si agitatie. Cu marimea sa Pantagruelica - intins pe doua cotinente, numarand aproape 8 milioane de locuitori fara a pune la socoteala multele suburbii, cu istoria multimilenara, este pentru mine locul ideal unde poti fugi.
Unde poti face tot ce iti doresti. Vrei muzee, arta, istorie? Ai la dispozitie palate, moschei, galerii de arta.
Vrei shopping? Gasesti zeci de mii de magazine si magazinase, si, bineinteles, centre comerciale pe toate gusturile. De la istoricele Bazare si pana la cele mai noi mall-uri - Cevahir era la un moment dat cel mai mare centru comercial din Europa. It's all about numbers in Istanbul.
Iar gastronomia... atotputernica, imbietoarea, minunata... gastronomie turceasca. Cu varietatea ei imensa de culori, de gusturi, de arome puternice.
Am vazut Istanbul-ul in miezul iernii, la inceputul lui Februarie, cu 2 zile caldute si cu doua in care vantul ne-a inghetat urechile si ninsoarea/burnita ne-a aruncat prin cafenele si restaurante la fiecare 2-3 ore (nu ca ne-am fi impotrivit prea tare.... :)) ) Si l-am vazut toamna, cand in Noiembrie era inca asa de frumos si de cald ca se putea merge in bluza si Sultanahmet era plin de flori colorate.O vreme minunata sa stai la soare....


Sa te plimbi prin piata de peste.....
Sau sa te relaxezi la o cafea sau un ceai in minunata ceainarie.. din cimitir :))
Voi reveni cu cateva "must do" - opriri obligatorii, dupa parerea noastra, prin multitudinea de locuri fantastice pe care le veti descoperi, la pas, prin minunatul oras.

No comments:

Post a Comment