Thursday, January 10, 2013

Tocana de caracatita ..... sau cum am petrecut Anul Nou

Suntem intr-o perioada in care devoram fructe de mare. Incepand de la ziua consortului le-am tot facut, in jdemii de felurii. Si pentru ca anul acesta am sarbatorit Anul Nou cu copiii acasa am facut iar... tocana de caracatita.
Reteta mi-a insinuat-o in creier sora mea. A facut-o o data... si am ramas addicted. Ce imi place e ca, precum in majoritatea retetelor usoare, simple, de pe malul marii fara fasoane, ci venita dintr-un trecut in care se aruncau in oala ce avea omul pe masa si iesea o minune.. poti pune ce vrei. Ce ai sau de ce iti e pofta.
In seara cu pricina am avut chef de caracatita si de calamari.
Vreun kilogram de caracatita, pus in oala grea de fonta cu rozmarin, un strop de vin, unul de ulei si boabe de piper amestecate, lasate pe foc mic pana intra furculita bine in ea

Intre timp am curatat calamarii - nu am pus decat vreo 6-7, mici, taiati in jumatate, plus capetele cu tentacule, am taiat in cuburi 2 cartofi, am maruntit o ceapa rosie mica si am tocat un ardei iute. Nu de alta, dar ardeiul iute stiti cum merge cu fructele de mare..... ca slanina cu ceapa :))))


Am scos caracatita din oala ei, am taiat-o bucati cat de o imbucatura si intre timp am aruncat in sosul minunat lasat de ea ceapa tocata, cartofii, ardeiul iute, am lasat pret de vreo 10 minute sa se inmoaie putin.




Am pus inapoi bucatile de caracatita, plus vreo 4 rosii maricele cu tot cu suc (Multumesc Monica!). Am amestecat bine de tot si am mai lasat vreo 15 minute, pana s-au inmuiat cartofii si am adaugat calamarii, care se fac imediat. In 5 minute e gata de servit!



E bineinteles obligatoriu un vin. Alb sau roze, bun si frizzant, reeece! Noi am avut o Cava




Iar copiii au avut in seara de Revelion.. pizza! Daca asta au dorit, asta au avut:




Si asa a inceput petrecerea:



si asa a continuat:





Happy New Year!!!!


1 comment:

  1. Ahhh, deci de-asta ne asteapta!! Pina cind voi avea placerea, onoarea si dreptul sa gust aceasta tocana (adica sa-si vina oleaca in fire cintarul meu), ma delectez cu pozele tale. Cu asa intrare in noul an, cu siguranta va fi unul gustos si norocos!

    ReplyDelete