Wednesday, November 12, 2014

Cel mai frumos oras din lume si cea mai asteptata vacanta

Vara aceasta nu am reusit sa plecam nicaieri, si acum ne-am scos parleala, cum zice tiganul :)
Am fost o saptamana intreaga la Roma. Roma... Eterna Roma.
Iubesc orasul asta cu tot ce pot. Am fost prima oara in 2003, intr-o vizita de lucru, care m-a stors de puteri si in care am putut vedea mult prea putine lucruri. Dar am apucat sa arunc some dimes in Fontana di Trevi asa ca am avut norocul sa ma pot intoarce. In formula completa de data asta.
Copiii au fost teribil de incantati la auzul vestii. Am avut doar ceva probleme cu Eva, care sustinea ca mergem la "casa noastra din Italia"... asa ca am dus ceva munca de convingere. "mergem in alt oras" zic eu; "in care, ca am fost in multe orase!" vine raspunsul domnitei, rapid :))
A venit si clipa plecarii, cu bagaje si arme, am ajuns in aeroport.
Drumul de la Fiumicino pana in centru a durat putin, cam 40 de minute cu Leonardo Express, apoi 3 statii cu metroul pe linia B pana la San Giovanni.
Apartamentul, inchiriat de pe airbnb.ie, a fost bine plasat si exact ceea ce ne trebuia. Confortabil si placut, la ultimul etaj al unei cladiri cu personalitate, cu o terasa frumoasa si insorita.
 
 
Ajungând seara pe la ora 7.30 in apartament, nu am mai avut timp decat de o vizita rapida la un supermarket din apropiere, pentru aprovizionare.
A doua zi - adica prima... :)))) am fost intampinati de un soare minunat si un cer senin ca in luna Mai. asa ca am pornit pe jos inspre Colosseo, aflat la doar 10 minute de mers pe jos. Ne-am oprit in Basilica San Giovanni in Laterano, una dintre Arhi Basilicile Papale din Roma. Este sediul Episcopului de Roma, care este insusi Papa. Aici se celebreaza multe sarbatori importante si este, dupa San Pietro, cea mai mare biserica din Roma. E îndeajuns sa spun ca a fost consacrata in anul 324 de Papa Silvestru I (se pare ca este cea mai veche biserica din Europa de Vest).
In piata adiacenta de langa Palazzo Laterano se afla cel mai mare obelisc egiptean care se afla inca in picioare (daca nu stiati inca, Romanii au adus extrem de multe obeliscuri din Egipt si le-au plasat in locurile cele mai frumoase din Orasul Etern. Dupa crestinizare majoritatea au cate o cruce sau cate o statuie religioasa in varf).
 
 
Dupa ce am vizitat Basilica am coborat spre Colosseo pe Via di S. Giovanni in Laterano. Fiind duminica, Via Labicana era inchisa oricarui fel de trafic, de la Colosseo pana la Vittorio Emanuele. Senzatia de liniste, in mijlocul agitatiei vesnice din oras, desi era plin de oameni pe bulevard, a fost incredibila. Nu aveam de gand sa vizitam nimic asa cam ne-am plimbat doar, am vazut Fori Traiani din exterior si am facut o inevitabila poza cu Columna lui Traian :)
 
 
A urmat o inevitabila pauza de inghetata care se mananca intr-un mod caracteristic
 
 
 
 
 
Am urcat pe scarile (oribilului) monument dedicat lui Vittorio Emanuele II, cel care a unificat Italia
 
 
Si apoi am pornit pe Via del Corso spre Pantheon. Patrick a fost teribil de fericit sa vada numele strazii (cautase de acasa adresa exacta a magazinului Disney Store... asa ca stia ca e prin apropiere :))))... nu a fost dezamagit :))
 
Dupa cum probabil stiti deja, centrul se poate bate usor la pas, distantele nu sunt mari, iar obiectivele turistice sunt inghesuite, la propriu. ar fi nevoie de mai mult de 2 zile sa bifezi tot ce se afla intre Colosseo si Piazza del Popolo, pe o arie patrata cu latura de nu mai mult de 2 km.
 
Pantheon-ul ne-a impresionat. Nici nu se poate altfel. Mugur l-a asemanat cu senzatia pe care o ai la Aya Sofia - te copleseste senzatia de antic, de lucru ce sta impotriva trecerii anilor. Iar faptul ca stii ca sta in picioare de mai mult de 2000 de ani, in forma aproape originala... e îndeajuns sa iti faca pielea "di occa" (de gaina adicatelea :)) )
 
 
Nu am fost inauntru la ora la care soarele bate direct in jos ... dar tot e spectaculos!!! In interior se afla mormântul lui Rafael, prilej sa mai facem o mica recapitulare cu Patrick despre ce a facut el si cine a fost :)
 
Am plecat apoi inspre piazza Navona, unde, datorita vremii minunate, era absolut plin. deci am stat ca porumbeii pe barele de fonta din jurul fântânilor, in timp ce copiii se alergau si incercau sa vaneze porumbei :) (pe aia adevarati adica.... :))
 
 

 
 
 
 
 
 
Niciodata nu m-am gandit care dintre cele trei fantani este mai frumoasa, si nici nu cred ca prea conteaza.... e adevarat ca Fontana dei Quattro Fiumi este cea mai mare si, ocupând centrul pietei, "ia ochii", dar Neptun pe o parte si Maurul de cealalta sunt la fel de frumos realizate si de impresionante, atat de frumos echilibrate, completandu-se perfect.
 
Eram deja destul de obositi asa ca am pornit in cautarea unui restaurant, si am gasit o mica terasa perfecta langa Palazzo Monte Citorio, cu pizza minunata si bere rece.. exact ce ne trebuia :)
 
A urmat cautarea (nu foarte lunga, spre fericirea copiilor) magazinului Disney, oprire obligatorie si asteptata cu infrigurare :)
 
 
 
Ne-am intors inapoi acasa.. tot pe jos.
 
Va urma... :)
 
 
 

1 comment:

  1. Ce frumos!!!! Acum am reusit sa citesc. Daaa, obligatoriu cu banutii in fantana, si noi am revenit dupa prima data, speram si a treia oara :).

    ReplyDelete