Wednesday, November 12, 2014

Roma - Citta Eterna - partea a II-a - San Pietro si Musei Vaticani

Pentru ziua de luni rezervasem bilete online pentru Musai Vaticani - stiind ca celelalte muzee sunt inchise. Am ajuns cu putin inainte de ora 10 si am vazut doar piata San Pietro, apoi am mers inspre intrarea in Muzee. Coada era, ca de obicei, de la mare inspre imensa (probabil undeva la 150 de oameni). Nu ma pot opri sa nu remarc cum, in epoca in care de abia respiram de 3 ori fara conexiune internet, oamenii aleg sa piarda cel putin o ora la o coada când se rezerva online bilete, pentru o suprataxa modica (2 inghetate, o apa plata si jumatate sau o bere). dar asta e o alta discutie, nu? ;)
 
am intrat fara probleme pe la usa destinata rezervarilor online si am luat biletele rapid. Stiam de la inceput ca nu puteam vedea tot - oricat de dornici de arta ar fi copiii, au limitele lor... :)
Asa ca am incercat traseul semi-lung :) Galleria dei Candelabri, Culoarul Hartilor, Apartamentul lui Pio V, pana la culminantele Stanze di Rafaello. Pentru mine a fost o experienta naucitoare, in primul rand datorita starii absolut perfecte in care se afla cele doua picturi principale, Scoala din Atena si Sfantul Sacrament.
Nu voi incerca sa despic firul in patru, exista multe analize pe aceste capodopere. Impresia lasata de Aristotel si Plato, in centru, si interpretarile lor diferite ale realitatii, unul dintre ei aratand spre ceruri si altul inspre pamant, este.. incredibila. Adevarul e ascuns in multe lucruri, si, indiferent de ce natura ii dam, duce de multe ori la acelasi raspuns: educatia, acumularea de cunostinte si cautarea vesnica a noului si a motivelor pentru care ne aflam aici.
 
 
 
 
 
 Dupa ce am zabovit cam mult aici, am trecut cam fugitiv prin Pinacoteca, oprindu-ne doar la operele mai importante. (trebuie sa revenim odata... sa vedem mai multe, in liniste :))) ). Copiii se odihneau din când in când
 
 
 
Pana când am ajuns in Capella Sistina. Vorbele sunt de prisos aici. Chiar daca nu se pot face fotografii sau filmari, exista atat de multe reproduceri pe internet.... probabil ca singurul lucru pe care il pot adauga este ca merita tot efortul, cozile, asteptarea, picioarele care ard de durere sau sunt deja amortite.
 
 
 
Urmeaza oricum, apoi, o relaxare in minunatele gradini :)
 
 
 
 
trebuia sa facem o pauza, asa cam plecat inspre zona pietonala de langa San Pietro si am ales Arlu, o trattorie mica, recomandata de Tripadvisor. Nu am regretat. Profit de ocazie sa recomand cu mare, mare caldura sa descarcati inainte de orice vizita aplicatia off line a celor de la TripAdvisor - City Guides. Nu aveti nevoie de internet si va ofera in orice moment o multime de variante pentru locuri de vizitat, magazine, si, bineinteles, hoteluri si restaurante.
 
 
Cele mai bune paste cu vinete, iar copiii au avut paste simple, cu busuioc si rosii, Simplicitatea si bunatatea la superlativ.
 
 
Ne-am intors apoi in piata pentru a vizita San Pietro, unde face nota distinctiva minunata Pieta a luil Michelangelo (stiu ca v-ati prins deja, pentru mine Michelangelo este cel mai mare sculptor si pictor ce a trait vreodata. dupa el vine Rafael :))
 
Nu va lasati dezamagiti de coada de la intrare, e formata doar pentru controlul de securitate de la intrare. merge repede si se intra rapid.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cu picioarele in cuie, am poposit pe treptele pietei si am rontait mandarine si am baut apa rece si proaspata de la fantana din piata. am pornit spre Castel Sant'Angelo, doar 5 minute pe jos pe Via della Conciliazione.
 
Podul Sant'Angelo, ornat de minunatele statui ale lui Bernini (cine altcineva?? :)) si ale altor sculptori, este impresionant. Ca si Castelul, in original gandit de imparatul Hadrian ca Mausoleu pentru mormântul sau. Ca mentiune suplimentara, ultimul imparat ale carui ramasite au fost pastrate aici a fost Caracalla, iar podul a fost si el construit tot de Hadrian, cu numele de Pons Aelius.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 comment:

  1. Superb! Astept continuarea cu interes. Ca iar mi se facu dor de duca...:)

    ReplyDelete