Friday, August 30, 2013

Toscana - partea a patra - Livorno si Pistoia


"Data viitoare cand venim...." asa incepeau o gramada dintre propozitiile noastre. Desi am stat mult, la fiecare vizita regretam ca nu e mai mult timp disponibil pentru diverse lucruri. Asa am simtit si in vizitele la Livorno si Pistoia.

Dupa cum spunea, datorita factorilor minori, imbinam intotdeauna cate un obiectiv pentru ei cu ceva pentru noi. Asa ca am fost la o gradina zoologica extrem de frumoasa la Pistoia si la acvariu la Livorno. Asta pentru ca cel de la Genova era si destul de departe si, in plus, in renovare majora.

La Pistoia am fost intr-o duminica si am ajuns destul de tarziu intr-un oras pustiu. dar absolut pustiu. era cam ora 12 si pe strazi nu era nimeni. nici localnici, nici turisti. Asa ca am gasit cu destula usurinta niste locuri de parcare albe si am pornit inspre centru, cu planul sa vizitam ceva si apoi sa mergem la pranz, urmand ca la gradina zoologica sa mergem dupa ora 2.30. Si asa am vizitat Domul - obligatoriu, in stil neo-gotic, foarte asemanator cu cel din Florenta




si Batisteriul, printr-un noroc inca deschis la acea ora.





Dupa care am pornit in cautarea unui restaurant pentru pranz. Si, ca de obicei, am gasit un loc superb, "I Salaioli" (www.isalaioli.it). Cu mancare extrem de buna, nu am ratat ocazia unui antipasto mixt de degustare cu vreo 7 elemente - toate cu marca Slow Food Italy - un pecorino maturat 30 de luni cu visine!!!, Roquefort, Parmiggiano, plus o Sopressata si un salam toscan  cu vin rosu. Aproape ca nu ne mai era foame... dar a mai fost loc pentru un iepure bucatit la cuptor, cu ierburi aromatice.. asortat cu flori de dovleac pane. Desertul a fost si el absolut incredibil, un parfe cu miere asortat cu un crantz de migdale. Copiii au fugit inainte.... ca ei vor inghetata. si inghetata a fost, bineinteles! :D





Am pornit-o apoi spre gradina zoologica. Merita cu prisosinta cateva ore petrecute acolo. Am vazut o multime de animale interesante, in spatii largi, nimic inghesuit, desi teritoriul in sine nu e extrem de mare.
Ursii - doi, adusi de la Targoviste, dupa cum scria pe tablita explicativa.
Tigri, care ne-au facut un show nemaipomenit, intrand in apa si balacindu-se ca in documentarele de pe Discovery.





Rasi




Girafe infometate care ne-au lins pe degete





Un elefant curios, care a fost cam dezamagit ca nu ii adusesem nimic






Pinguini in forma, care dadeau ture de bazin in timp record




Si suricate pe care le puteai vizita la ele acasa




si multe multe alte animalute, care de care mai curioase si mai vesele.


LIVORNO


O alta escapada menita sa multumeasca piticlontii a fost cea de la Livorno (70km distanta de la noi de acasa), ca sa vedem acvariul. Pentru mine a fost cea mai placuta surpriza din aceste 2 saptamani. asta pentru ca stiam ca zona in care vom sta e incarcata de istorie si de gastronomie exceptionala, stiam de Firenze, Pistoia, Pisa, Lucca, etc. Dar Livorno il stiam doar ca port comercial si industrial.
De aceea, cand am ajuns pe malul marii, amenajat in mod exceptional.. am ramas cu gura cascata. Terase intinse pietruite in sah, cu balustrade elegante, cu un foisor (unde gaseai afisate evenimentele ce vor avea loc....), cu un hotel de 5 stele alaturi si un "Stabiliment" unde puteai face plaja - asa mi le inchipui pe cele de la inceputul secolului XX, cand nu te duceai la plaja punand un cearsaf pe nisip. Sa lasam deci fotografiile sa vorbeasca :) :








apoi acvariul, bineinteles foarte pus la punct, unde, mai in gluma mai in serios, faceam planuri pentru pranz:
 - cu o caracatita de pus in oala





cu un homar numai bun de servit cu unt si lamaie multa




sau cu niste dorade la gratar :))



O broasca testoasa enorma inota ca si cum ar fi fost imparateasa tuturor, o stea de mare era super colorata, impreuna cu o anemona pletoasa si movalie!









bineinteles ca vizita obligatorie a fost, dupa pranz, la inghetata :))))



si apoi o cafea si un suc sus la etajul 6 al hotelului Grand Hotel Palazzo, cu vedere minunata asupra marii si chiar a catorva insule - Gorgona fiind cea mai apropiata




Ne-am promis ca vom reveni, poate chiar si pentru cateva zile de stat in hotelul cu pricina... sa speram!!




2 comments:

  1. aaaah, ce frumos! deja mi-e dor de Italia, desi am fost numai in Florenta din locurile de care povestesti. Sa stii ca asa am spus si noi mereu asta vara..."data viitoare cand venim in Sicilia..." :)

    ReplyDelete
  2. Super! Desi m-ati omorat cu inghetata de ciocolata, cu ce ati mai mancat voi, de parca n-am mancat nimic niciodata :)). Frumoasa tara, frumoase peisaje, frumoasa familie!

    ReplyDelete